İşlemci Neden Isınır? Fazla Isınırsa Bilgisayara Zarar Verir Mi?

İşlemci Neden Isınır? Fazla Isınırsa Bilgisayara Zarar Verir Mi?

Günümüzün vazgeçilmez teknolojilerinden birisi olan bilgisayarlar, içlerinde bulunan son derece karışık donanımları sayesinde birçok işimizi hızlıca çözmemize olanak sağlarlar. Bilgisayarların içerisinde bulunan bu donanımlar, farklı görevleri yerine getirmek için çalıştırılırlar, ki işlemci, bu donanımların en kritik olanlardan birisidir. İşlemciler, işlemleri yerine getirmek için yüksek enerji harcayan karışık donanımlardandır. Bu sebeple, zaman zaman ısınabilirler.

İşlemci Neden Isınır?

İşlemciler, bilgisayar donanımları içerisinde en karışık ve en kritik olanlardan birisidir. Gerçekleştirdikleri yoğun işlemler sebebiyle oldukça hızlı çalışması beklenen işlemciler, diğer tüm bilgisayar donanımları gibi enerji harcarlar. Hızları arttıkça, harcadıkları enerji de harcar.

İşlemcilerin çalışmasını sağlayan enerji, elektrik enerjisidir. Diğer tüm elektrikli aletler ve araçlar gibi, işlemciler de elektrik sebebiyle ısınır. Enerji harcaması sırasında açığa çıkan bu ısı, aslında elektrik kaynaklıdır denebilir.

İşlemci kullanırken üzerine binen yük, yani çalıştırması veya işleme koyması gereken işlem sayısı arttıkça, harcadığı enerji harcar. Bu da, daha fazla ısınmasına yol açar. Yani, işlemcilerin ısınması gayet doğaldır, işlemci ısınması normal mi gibi sorulara, ortada aşırı ısınma gibi sorunlar yoksa, gerek yoktur.

İşlemci Kaç Derece Olması Gerekir?

İşlemci ısınma problemi, hem dizüstü bilgisayar hem de masaüstü bilgisayar kullanan birçok kullanıcının en az bir kere başına gelmiş bir durumdur. İşlemci ısınması, oldukça doğal bir durum olsa da, zaman zaman kullanıcıları endişelendirebilir. Endişeleri gidermek adına, normal ve anormal işlemci sıcaklığı aralığı gibi verileri bilmek gerekir.

İdeal işlemci sıcaklığı işlemcinin çalıştığı duruma bağlıdır. İşlemci boş durumda, yani çalışıyor fakat neredeyse hiçbir işlem gerçekleştirmiyorsa 35-50 derece arasında olmalıdır.

İşlemci eğer çalışıyor ve orta seviyede işlem gerçekleştiriyorsa, yani sınırlarını zorlamadan çalışıyorsa, 50 ila 70 derece arasında olmalıdır.

Eğer işlemci çalışıyor ve oyun oynama, video düzenleme veya bu gibi yoğun işlemci gücüne ihtiyaç duyan programları çalıştırıyorsa, yani yoğun bir kullanımda ise 70 ila 85 derece arasında olmalıdır.

İşlemci çalışıyor ve sınırlarını zorluyorsa, yani normalden fazla enerji harcıyorsa, 90 derecenin üstüne çıkabilir. Bu, riskli bir durumdur ve bu sıcaklıkta uzun süre çalışmamalıdır. Aksi takdirde, işlemci bir süre sonra kullanılamaz hale gelebilir.

İşlemci Isınması Nasıl Önlenir?

İşlemci ısınma sorunu, birçok kullanıcıyı rahatsız eden, çoğu zaman geçici olsa da bazı bilgisayarlarda kronik bir hale gelen bir problemdir. Bu problemi çözmek için, öncelikle sorunun kaynağı bilinmeli, bilinmiyorsa saptanmalıdır.

Eğer işlemciniz boş durumda bile 50-70 derece arasında ısınıyorsa, artık müdahale etme vakti gelmiş demektir. Bu sorunun birden çok kaynağı olabilir. Öncelikle, eğer bilgisayarınızı uzun süredir kullanıyor ve bakımını aksatıyorsanız, içerisindeki termal macunu yenilemeniz gerekebilir. Termal macun, işlemci ile soğutucu arasındaki ısı iletimini sağlar ve zamanla kuruyabilir. Bu sebeple yılda birkaç kez yenilenmesi gerekebilir.

Termal macununuzda bir sorun olmadığını düşünüyorsanız, kasanızın fanı ile alakalı bir sorun yaşıyor olabilirsiniz. Bunu için, kasanızın içini açmalı ve tozları temizlemelisiniz. Özellikle fanların etrafında biriken tozlar, kasa içerisindeki sıcaklığın düşürülmesini engelleyebilir.

Isınan İşlemci Bilgisayara Zarar Verir Mi?

Sürekli ve çok ısınan işlemciler, bilgisayarlara zarar verebilir. İşlemciler, bilgisayarın çalışması, programın açılması ve sürdürülmesi gibi kritik rollerde görev alırlar. Isınan işlemcilerin bu görevleri yapması zorlaşabileceğinden, bilgisayarın yazılımsal arka planı zarar görebilir.

Isınan işlemcilerin üzerine düşen görevleri yapması giderek zorlaşır ve bu, bilgisayarın yavaşlamasına sebep olur. Eski model işlemcilerde bu durum, sıklıkla yaşanmaktadır.

Bu durum sürekli olarak tekrar ederse, bilgisayarlarda sistem yanması denilen durum gerçekleşir ve bilgisayar kullanılamaz hale gelir. Sistemin tekrar çalışabilir bir hale gelebilmesi için, içerisindeki birçok parça ile birlikte değiştirilmesi gerekebilir.

Yeni model işlemcilerde, aşırı ısınmaya karşı “throttling” denilen bir devre bulunur. Bu devre, işlemcilerin çok ısındığında soğuması için yavaşlatılması, soğuması başarısız olduğunda ise bilgisayar sisteminin direkt olarak kapatılmasını sağlar. Bu devre, sistemi birçok kez kurtarabilir, fakat uzun ve sürekli tekrarlarda bu sistemin de çalışmaması gibi olumsuz durumlar görülebilir.

Etiketler: Bilgisayar
Haziran 27, 2025
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR